Siirry suoraan sisältöön

TAIDESEINÄ-PROJEKTI

Tuomas Korkalo toteutti seinämaalauksen taidekaupunki Mänttä-Vilppulaan

Kuvataiteilija Tuomas Korkalo (s. 1978) toteutti Taideseinä-projektiin liittyvän seinämaalauksen Mänttä-Vilppulaan. Taiteilija maalasi abstraktin, erilaisista väripinnoista muodostuvan teoksensa toukokuun aikana Mäntylinna-nimisen kerrostalon päätyyn Mäntän keskustaan johtavan sisääntulotien varrelle.Taideseinä on Serlachius-residenssin, taidekaupunki Mänttä-Vilppulan ja Asunto Oy Mäntän Mäntylinnan yhteinen projekti, joka käynnistyi jo runsas vuosi sitten. Projektiin saatiin yhteensä 129 hakemusta 28 maasta.

Serlachius-residenssin asiantuntijaraati valitsi ehdotusten joukosta kaksi, joista taloyhtiön hallitus hyväksyi Tuomas Korkalon ehdotuksen toteutettavaksi. 

 Sommitelma Mäntylinnalle

Rovaniemeläinen Tuomas Korkalo toteutti kevään aikana geometrisen ja harkitun ilmavan muraalin, jonka työnimi on Sommitelma Mäntylinnalle. Maalaus luo 1950-luvulla valmistuneen kerrostalon päätyyn kiinnostavan syvyysvaikutelman.

Taiteilijan mukaan Mäntylinna oli inspiroiva kohde, johon hän halusi suunnitella talon henkeä ja aikakauden arkkitehtuuria kunnioittavan seinämaalauksen. Hän sanoo työskennelleensä viimeiset viisi vuotta pääasiassa abstraktien teemojen parissa, joten aihe tuntui luontevalta.

”Maalauksen lähtökohtana oli muoto, rytmi ja väri tilassa. Sommitelmalla halusin tehdä tasaiselle seinälle illuusion avaruudesta ja keveydestä – tilan, jossa on liikettä ja ilmavuutta. Ajattelen, että abstrakti muoto on aikaa ja katseita kestävä. Vaikka sommitelma pohjautuu perspektiiveihin, tapahtuu muotojen sisällä pieniä ’vinksahduksia’, jotka luovat ehkä hieman surrealististakin tunnelmaa”, hän kertoo.

Ympäristötaide on Tuomas Korkalolle tuttua, mutta näin suurta seinämaalausta hän ei ole aiemmin tehnyt. Mäntylinnan päätyseinän leveys on 11 metriä ja harjakorkeus 13,5 metriä. Maalaus peittää vain osan seinästä.

Tuomas Korkalo asui maalaustyön ajan Serlachius-residenssissä. Residenssin galleriassa Mäntän keskustassa on esillä Korkalon näyttely 2.6.–29.8. keskiviikosta sunnuntaihin kello 12–18. Galleriassa voi tutustua myös seinämaalausta koskeviin suunnitelmiin ja taiteilijan työn etenemiseen.

 

 

Lisätiedot:
Laura Kuurne, Serlachius-museoiden kokoelma- ja näyttelypäällikkö, p. 044 269 6677, laura.kuurne@serlachius.fi

Antti Korkka, taidekaupunki Mänttä-Vilppulan kulttuurijohtaja, p. 040 834 6676, antti.korkka@taidekaupunki.fi

 

Lisätiedot: 

Residenssikoordinaattori Anita Hannunen
p. 044 342 2266

residency@serlachius.fi

fiFinnish