Residenssiin hakijan tulee tutustua residenssin sääntöihin ja ohjeisiin. Lähettämällä hakemuksen hakija kuittaa lukeneensa residenssin säännöt ja ohjeet ja sitoutuu noudattamaan niitä residenssipaikan saadessaan.
Serlachius-residenssin työryhmä käsittelee hakemukset luottamuksella: mitään hakijan ilmoittamia tietoja ei anneta ulkopuolisille. Residenssiin työskentelemään valittujen työsuunnitelmat arkistoidaan pysyvästi. Ei-valituksi tulleiden hakemuksia säilytetään haetun residenssikauden loppuun asti.
Residenssityöryhmän päätökset ovat lopullisia, työryhmä ei perustele päätöksiään eikä niistä voi valittaa. Halutessaan residenssityöryhmä voi kutsua residenssiin henkilöitä myös hakuprosessin ulkopuolelta. Kutsuttujen henkilöiden on sitouduttava noudattamaan samoja sääntöjä kuin hakuprosessin kautta valittujen.
Residenssisopimus
Residenssihakijan saatua myöntävän päätöksen, hänelle on varattu työskentelytila Aleksanterin linnasta sekä asuinpaikka residenssiasunto Einolasta tai muusta residenssityöryhmän valitsemasta paikasta. Residenssivaraus vahvistetaan kirjallisella sopimuksella.
Aikataulut
Tarkka saapumispäivämäärä on ilmoitettava 1 kk ennen residenssijakson alkamista. Myös mahdollisista muutoksista ennen residenssijakson alkua sekä sen kuluessa on ilmoitettava. Mikäli hakija joutuu perumaan hänelle myönnetyn residenssipaikan, toivotaan peruutusta hyvissä ajoin, vähintään kolmea kuukautta etukäteen. Mikäli residenssipaikan peruu alle 1 kk ennen residenssin alkamista, joutuu maksamaan sadan euron sakon. Lääkärin kirjoittamalla sairauslomatodistuksella sakkoa ei joudu maksamaan. Peruutustapauksissa työryhmä jakaa vapautuneen residenssijakson varasijan saaneelle tai muutoin sopimaksi katsomalleen henkilölle. Mikäli hakija ei saavu residenssiin eikä ole ilmoittanut viivästyksestä, hän menettää residenssipaikkansa 24 tunnin kuluessa.
Edellytykset residenssiasukkaalta
Hakijan tai työryhmän vastuuhenkilön ja jäsenten on oltava täysi-ikäisiä kotimaansa lain mukaan. Yläikärajaa ei ole. Hakijalla on oltava riittävän hyvä suomen tai englanninkielen taito arkipäivän kommunikointiin sekä työskentelytilanteisiin. Työryhmän kokoonpanolle tai henkilöiden määrälle ei ole rajoituksia. Asuin- ja työtilojen rajoitteet on kuitenkin hakijan huomioitava jo hakuvaiheessa. Hakijan on oltava yksityishenkilö. Residenssissä asuminen on väliaikaista eli myös virallinen osoite täytyy olla olemassa. Galleriat tai muut hakijoita edustavat laitokset, järjestöt, yhdistykset yms. eivät voi hakea residenssiä hakijan puolesta. Yksityishenkilö voi kuitenkin edustaa jotain edellä mainittua tahoa residenssiaikanaan.
Asukkaalla ei ole oikeutta tehdä residenssin nimissä sopimuksia muiden kolmansien osapuolien kanssa. Residenssiasukkaan ja jokaisen residenssissä työskentelijän on hyvä tutustua mm. Suomen tekijänoikeuslakiin yms. jotta sen voi huomioida työskentelyssään.
Huomioithan, että Serlachius-residenssi on avoin taiteilijoille, jotka matkustavat perheensä kanssa.
Serlachius-residenssi on esteetön.
Vakuutukset
Hakijan on huolehdittava itse siitä, että kaikki tarvittavat vakuutukset ja matkustusasiakirjat ovat ajan tasalla. Serlachius-residenssi sitoutuu toimittamaan asukkaalle pyynnöstä vakuutuksia ja matkustusasiakirjoja varten vaadittavat lausunnot ja todistukset.
Kustannukset ja loppuraportti
Residenssiasunnosta ja työtiloista ei peritä vuokraa. Vuokran sijaan asukkailta edellytetään vähintään yhden A4 pituista (n. 2 000 merkkiä) kirjallista raporttia oleskelustaan ja työskentelystään Mäntässä. Raporttiin voi liittää myös kuvia tai videoita. Raportti on toimitettava Serlachius-residenssille viimeistään kuukauden kuluttua residenssijakson päättymisestä. Mikäli raporttia ei toimiteta määräaikaan mennessä, peritään residenssiasunnosta ja työtilojen käytöstä käyttövuokraa takautuvasti jälkikäteen. Vuokran määrä on jokaiselta täysi-ikäiseltä residenssivieraalta 300 € / kk.
Serlachius-residenssillä on oikeus käyttää raporttia ilman korvausta oman toimintansa tiedotukseen, markkinointiin ja tutkimukseen. Käytön yhteydessä raportin tekijä on mainittava poikkeuksetta. Loppuraportti arkistoidaan pysyvästi yhdessä työsuunnitelman kanssa.
Jos työstät residenssijakson aikana näyttelyä, julkaisua tai opinnäytetyötä, toivomme, että Serlachius-residenssin tuki mainitaan esimerkiksi tiedotteessa tai saatesanoissa. Suosittelemme käyttämään näissä yhteyksissä residenssin logoa.
Asukas on itse vastuussa kaikista muista kuluistaan, kuten matka-, materiaali ja elinkustannuksista. Hakulomakkeessa ilmoitetuilta kanssamatkustajilta tai etukäteen sovituilta yövierailta ei peritä korvausta majoittumisesta tai tilojen käytöstä. Muutoin he vastaavat itse kaikista kuluistaan.
Serlachius-residenssi sitoutuu toimittamaan asukkaalle pyynnöstä rahoitushakemuksia varten vaadittavat lausunnot ja todistukset.
Tilojen yleiset järjestyssäännöt
Residenssiasukkaan on pidettävä hyvää huolta tiloista ja niiden yleisestä siisteydestä. Tilat on luovutettava residenssijakson päätyttyä samassa kunnossa kuin ne on vastaanotettu, eli siivottuina.
Residenssiasukkaalla on oikeus vieraisiin. Pidemmistä vierailuista on ilmoitettava residenssin yhteyshenkilölle. Residenssin ohjeet ja säännöt koskevat myös vieraita ja asukas on vastuussa siitä, että vieraat ovat niistä tietoisia. Tämä koskee myös henkilöitä, jotka residenssiasukas mahdollisesti työllistää projektiinsa. Residenssiasukas on velvollinen ilmoittamaan välittömästi hänen tai vieraansa aiheuttamista esineiden tai tilojen vaurioitumisesta.
Residenssiasukas on velvollinen ilmoittamaan toisen residenssiasukkaan tai hänen vieraidensa asiattomasta tai sääntöjenvastaisesta käytöksestä.
Residenssiasukas korvaa vahingot, jotka aiheutuvat hänen huolimattomuudestaan.
Asukkaiden toivotaan ilmoittavan residenssin henkilökunnalle, jos he residenssijaksonsa aikana lähtevät yli yön kestävälle pidemmälle matkalle. Samoin toivotaan, että asukas on koko residenssin ajan puhelimitse tai sähköpostitse tavoitettavissa arkipäivisin museon virka-aikana 8–16 vähintään kerran päivässä.
Residenssiasunto ja työskentelytilat tarkastetaan residenssijakson päätyttyä. Mikäli residenssiasukkaan suorittamassa siivouksessa ja puhtaanapidossa on laiminlyöntejä, residenssillä on oikeus laskuttaa asukkaalta siivouksesta aiheutuneet kulut. Residenssin on esitettävä mahdolliset korvausvaatimukset kiinteistölle tai työskentelyvälineille tms. aiheutuneista vahingoista viimeistään kahden viikon kuluttua residenssiajan päätyttyä.